Welkom in Babyloniënbroek
gemeente Aalburg

Babyloniënbroek is een van onze kleinste kerkdorpen. Het dorp bestaat eigenlijk uit een lange lintbebouwing. Het is een pittoresk dorp met prachtige oude autenthieke boerderijen, waarvan er een groot aantal op de monumentenlijst staan.

De eigenaardige naam van het dorp zou zijn oorsprong vinden in de spreekwoordelijke Babylonische barbaarsheid van de bevolking, die de monniken aantroffen die hier in de 8e en 9e eeuw het Christendom en andere beschaving kwamen verspreiden. Hun standplaats was waarschijnlijk Heusden. Schertsend zouden zij hun onderneming, een uithof, Villa Babylonia hebben gedoopt.[2]

Ook vindt u in dit dorp een monumentale kerk van de Hervormde Gemeente. Echter ook aan nieuwbouw is hier gedacht. Zij vormen met de monumenten een prachtig geheel.
In Babyloniënbroek staat ook onze kleinste openbare basisschool.
Tevens beschikt dit dorp over een prachtige visvijver, die in de wintermaanden als ijsbaan gebruikt wordt.
Onder Babyloniënbroek kan ook nog genoemd worden het natuurgebied Het Pompveld.
In de maanden mei tot en met augustus kan hier op zaterdagmorgen o.l.v. de boswachter een wandeling door dit natuurgebied gemaakt worden.

Bezienswaardigheden
Het Slotje van Babyloniënbroek, nabij Broeksestraat 13, is een gebouwtje uit 1609 met resten van een ouder gebouw, waar de heren van Babyloniënbroek hebben gewoond en wat mogelijk ook een uithof van de Abdij van Berne geweest is. Het gebouw is door een smeedijzeren hek van de straat afgesloten.
De Hervormde kerk, met bijgebouw De Korenschoof, aan Broeksestraat 7, is een van oorsprong middeleeuws gebouw. Het vierkante, rietgedekte koor stamt uit de 14e eeuw. In 1664 werd het eenbeukige schip herbouwd. Dit is breder dan het koor en vorzien van rondboogvensters en pilasters. Muurresten van de middeleeuwse kerk zijn nog in het schip aanwezig. Het dak is bekroond met een dakruiter die een spitse toren heeft. In het interieur vindt men een houten tongewelf. De eikenhouten kansel stamt uit 1631 en ook is er een memoriebord uit 1806. Het orgel is in 1904 gebouwd door N.W. van Mechelen uit Rotterdam. Sommige pijpen in het binnenwerk werden overgenomen van een orgel uit Hooge Zwaluwe. Achter de kerk is een begraafplaats en naast de kerk bevinden zich de 19e-eeuwse pastorie en een oude appelboomgaard.
Diverse boerderijen, onder meer van het Altenase dwarsdeeltype, aan de Broeksedijk en de Hillsedijk.
Natuur en landschap
Babyloniënbroek ligt te midden van, door de ruilverkaveling van de jaren 60 van de 20e eeuw ontstaan, grootschalig landbouwgebied. Het dorp beschikt ook over een visvijver, die in de winter wordt gebruikt als ijsbaan. Het wordt ook de Put genoemd. De kleigrond ervan werd omstreeks 1970 dieper uitgegraven en de vrijkomende klei werd gebruikt voor het dempen van sloten in de omgeving in het kader van de toen plaats vindende grote ruilverkaveling.
Ten noorden van Babyloniënbroek bevindt zch het natuurgebied Het Pompveld. In het pompveld bevindt zich een echte oude eendenkooi, die bezichtigd kan worden op speciale open dagen.

gratis
AKTIVITEITEN
Naam
Activiteiten
@
 
EETGELEGENHEDEN
Naam
Eetgelegenheden
@
 
KUNST & CULTUUR
Naam
Kunst & Cultuur
@
  
OVERNACHTINGEN
Naam
Overnachtingen
@
  
UITGAAN
Naam
Uitgaan
@
  
VERHUUR
Naam
Verhuur
@
  
WINKELEN
Naam
Winkelen
@
  
BEDRIJVEN
Naam
Bedrijven
@
  
PLAATSELIJKE LINKS
Naam
Bedrijven
@
  
    Hebt u niet gevonden wat u zocht?   
Probeer het eens via de site search.
Mail ons uw zoekopdracht
zodat we het alsnog kunnen plaatsen