-
-

Klarenbeek is een lintdorp ten oosten van Apeldoorn in de provincie Gelderland. Het dorp telt ongeveer 3500 inwoners.

Welkom in Klarenbeek
Gemeente Voorst  - Gemeente Apeldoorn

Klarenbeek is genoemd naar een landgoed dat lag aan de Klaarbeek, die later ook Klarenbeek ging heten. Aan het begin van de 20e eeuw was Klarenbeek niet meer dan een gebied met enkele verspreide huizen en een Rooms-katholieke Kerk. Thans bestaat het dorp voornamelijk uit een lange weg (de hoofdweg) waaraan verschillende buurtjes zijn gebouwd.
Het dorp valt onder twee gemeenten, namelijk Apeldoorn en Voorst, de gemeentegrens loopt dwars door het dorp. De twee gemeenten zijn bezig hun toekomstplannen voor Klarenbeek op elkaar af te stemmen, zodat Klarenbeek niet per gemeente verschilt in bijvoorbeeld bebouwing en dergelijke. Zo werd begin 2013 op initiatief van Apeldoorn en met instemming van Voorst besloten tot de bouw van 120 nieuwe woningen in Klarenbeek-Noord over een periode van 10 jaar.[1] Nu en dan klinken er geluiden om het dorp in één gemeente op te laten gaan, echter in 2013 bleek uit een onderzoek in opdracht van de gemeenteraad van Voorst dat daar nauwelijks behoefte aan was.
Klarenbeek heeft ook een eigen treinstation: station Klarenbeek.
Het dorp kent ook een houtzagerij, deze is in handen van de familie Krepel. Deze is hier sinds de 19e eeuw gevestigd en was toen de reden om de halte Klarenbeek te bouwen.
Tussen het dorp en de naburige plaatsen Apeldoorn en Beekbergen heeft het laatste oerbos van Nederland gelegen, het Beekbergerwoud. In de Tweede Wereldoorlog is er in Klarenbeek een Vickers Wellington neergestort waaraan een monument herinnert in de Hessen Allee. In 2010 is het monument tijdelijk weggehaald in verband met nieuwbouw.[3], maar deze staat er tegenwoordig weer. Het nieuwe huis dat bij het monument gebouwd is, is "de Propeller" genoemd.

WETENSWAARDIGHEDEN


Plaats uw logo of banner in 'n onderstaande  rubriek.
Op deze pagina worden onze donateurs vermeld.
Het donateurschap bedraagt € 15,00 per jaar.
@
.

AKTIVITEITEN
Bedrijfsnaam sub-rubrieken / tekst
 
Havikshof Klarenbeek roofvogeltuinen - roofvogelshows (op aanvraag)  
EETGELEGENHEDEN
   
 
     
KUNST & CULTUUR
   
 
Landgoed Klarenbeek galerie  
 
Galerie De Landweg galerie  
OVERNACHTINEN
   
 
     
UITGAAN
 
 
     
VERHUUR
 
 
     
WELLNESS - BEAUTYSALONS
 
 
     
WINKELEN
 
 
     
REISORGANISATIES
 
 
     
OVERIGE BEDRIJVEN
 
 
     


Type onderstaand een andere plaatsnaam of gemeentenaam in.