Welkom in Rhenoy
Gemeente West Betuwe

Rhenoy is een dorp in de gemeente West Betuwe in de Nederlandse provincie Gelderland. Het ligt aan de Linge tussen Geldermalsen en Leerdam. Het dorp heeft iets meer dan 670 inwoners. De naam van het dorp is waarschijnlijk afgeleid van het woord Rhenus = Rijn. Rhenoy is ontstaan uit huizen die rond de Linge werden gebouwd en wordt voor het eerst genoemd in de stichtingsoorkonde van de abdij Mariënweerd in het jaar 1129. Rhenoy was samen met Beesd vele jaren verenigd in het Ambt van Beesd en Rhenoy. Een uitgebreid archief daarvan (periode 1539-1811) is te vinden in het Rijksarchief in Arnhem.

Aan de rand van Rhenoy staat het dorpshuis 'De Betuwe Poort'. Deze naam is bedacht vanwege het feit dat het aan de 'ingang' van de betuwe staat. Het is het enige dorpshuis in de gehele gemeente Geldermalsen, dat volledig eigendom is van een stichting. Deze stichting, St. Opwaarts genaamd, is opgericht in 1981 en bouwde met veel steun van dorpsgenoten in 1990 het nieuwe dorpshuis. Voor die tijd werd het gebouw 'St. Opwaarts' naast de Hervormde Kerk aan de dorpsstraat beheerd, dat noodgedwongen vervangen moest worden door het huidige dorpshuis.
Rhenoy staat al jaren bekend om het ooievaarsnest dat in het midden van het dorp gelegen is. Elk jaar keren enkele ooievaars terug op dit nest.
WETENSWAARDIGHEDEN
.
Plaats uw logo of banner in 'n onderstaande  rubriek.
Op deze pagina worden onze donateurs met de basisgegevens vermeld.
Het donateurschap bedraagt € 15,00 per jaar.
@
.

AKTIVITEITEN
Bedrijfsnaam sub-rubrieken  
       
EETGELEGENHEDEN
     
 
     
KUNST & CULTUUR
     
 
     
OVERNACHTINGEN
     
 
     
UITGAAN
     
 
     
VERHUUR
     
 
     

WINKELEN

     
 
     
WELLNESS - BEAUTYSALONS
     
 
     
REISORGANISATIES
     
 
     
OVERIGE BEDRIJVEN
     
 
     


Type onderstaand een andere plaatsnaam of gemeentenaam in.


Zoeken   


.