Welkom in Kloosterburen
gemeente Het Hogeland

Kloosterburen is een plaats in de gemeente Het Hoge Land, provincie Groningen, Nederland. Vóór 1990 was het tevens de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. In dat jaar is het met de gemeenten Eenrum, Leens en Ulrum samengevoegd tot de gemeente Ulrum, later De Marne en weer later Het Hogeland
De naam verwijst naar de twee kloosters die hier vroeger hebben gestaan, Oldeklooster en Nijenklooster, beiden behorende tot de orde der Premonstratenzers.
Kloosterburen is één van de katholieke enclaves op het Hogeland dat voor de rest gereformeerd of hervormd is. Het is de enige plaats in Groningen met een eigen carnavalsvereniging. De katholieke Sint-Willibrordkerk dateert uit 1868 en werd ontworpen door P.J.H. Cuypers.
Grootgrondbezitters in de plaats waren onder meer de Feddema's, wier boerderij Feddemaheerd ligt aan de Feddemaweg in het gehucht Kleine Huisjes. Deze fraaie oude boerderij is sinds 1981 niet meer in het bezit van de familie. Het woonhuis is van 1765, de schuur van 1977. Het land van deze boerderij behoorde tot 1594 aan het Oldenklooster. Een bekende afstammeling van de familie is de Emmy-winnaar en Aziëkenner Raymond Feddema (1950-2004).
Over de plaats Kloosterburen en de bewoners is ook een documantaire gemaakt door de NCRV, die beschrijft hoe de bewoners toe leven naar een nieuw millenium.

Wetenswaardigheden

Wikipedia
Plaatselijke links
Het laatste nieuws
Video-kanalen
Google fotoalbum
GoogleMaps
Landelijke VVV
(zoek uw VVV) 
AKTIVITEITEN
unieke huisconcerten
 
 
EETGELEGENHEDEN
restaurant - hotel
maaltijd- unieke huisconcerten
 
KUNST & CULTUUR
unieke huisconcerten
 
 
OVERNACHTINGEN
b & b
hotel - restaurant
 
UITGAAN
 
 
 
VERHUUR
 
 
 
WELLNESS - BEAUTYSALONS
 
 
 
WINKELEN
antiquiteiten
 
 
REISORGANISATIES
 
 
 
BEDRIJVEN
 
 
 
Zoeken
Mail ons uw suggesties

. .