Welkom in De Looi
gemeente Gennep

De Looi is een buurtschap in de gemeente Gennep, behorend bij het dorp Ottersum in Nederland. Het bestaat uit circa 60 huizen. De naam is waarschijnlijk afgeleid van de looi die gewonnen werd uit de talrijke eikenstruiken aldaar. Deze looi werd gebruikt voor het maken van leer uit dierenhuiden. De oorsprong kan ook liggen in het Duitse loh dat bos betekent. De centrale weg is de Looiseweg die doorloopt in de Ervesestraat.


Van oorsprong is De Looi een gebied dat tot de stad Gennep behoorde. Door een historische vergissing is dit gebied bij de gemeente Ottersum gaan horen. Het heeft wel altijd bij de Gennepse parochie St. Martinus behoord. Tot de bouw van de Oordse brug bestond de vreemde situatie dat men via de stad Gennep moest reizen het om Ottersumse stadhuis te bereiken.

Heden ten dage zijn ook de Genneper Bergen bekend als de Looierheide. Van oorsprong lag de Looierheide slechts ten oosten van de Siebengewaldseweg. Door dit gebied liep het Duits Lijntje. In 1945 was hier de verbinding van een noodspoorlijn vanuit Nijmegen met het Lijntje, omdat de Maasbrug gedeeltelijk opgeblazen was. Aan de Looiseweg ligt sinds 1994 aan de westelijke kant een gelijknamige mini-camping, Looierheide.

IJsheuvel
Tot de buurtschap De Looi hoort ook de IJsheuvel, dat grenst aan de Duitse grens, een naam die ontstond door het opkruiende ijs van de Niers op deze plek. Tot aan het begin van de 20e eeuw was IJsheuvel groter dan De Looi. Er lag een kleine herberg en tot aan het begin van de 20e eeuw maakte een watermolen gebruik van de stroming van de Kendel. Bij IJsheuvel stak ook het Duits Lijntje de Kendel over. Nog sterker dan De Looi was IJsheuvel georiënteerd op het hedendaagse Duitse Hommersum.

Wetenswaardigheden

Wikipedia
De gemeente op het web
Het laatste nieuws
Video-kanalen
Google fotoalbum
GoogleMaps

social media accounts in de gemeente
Social media

AKTIVITEITEN
vermeldingen zijn per plaats gerangschikt
  social media
@
Gratis uw bedrijfsnaam in de rubrieken!

voorbeeld
De Looi
     
 
EETGELEGENHEDEN
 
 
De Looi
     
 
KUNST & CULTUUR
 
De Looi
     
 
OVERNACHTINGEN
 
De Looi
     
 
UITGAAN
   
 
De Looi
     
 
VERHUUR
  
 
De Looi
     
 
WELLNESS - BEAUTYSALONS
                                                         
 
De Looi
     
 
WINKELEN
 
De Looi
     
 
BEDRIJVEN
 
De Looi
     
 
DIVERSEN
 
De Looi
     
 
UITGELICHT
WETENSWAARDIGHEDEN

Uw logo of banner
zal hieronder niet misstaan

voorbeeld
Zoeken
Mail ons uw suggesties