Welkom in Margraten
gemeente Eijsden-Margraten

Margraten (Limburgs: Mergraote) is een dorp in de heuvels van Zuid-Limburg (Nederland) gelegen, circa 10 kilometer ten oosten van Maastricht en deel uitmakend van de gemeente Eijsden-Margraten. Het is met zijn 3831 (in 2008) inwoners de op een na grootste woonplaats binnen de gemeente. Tot 31 december 2010 maakte Margraten deel uit van de voormalige gemeente Margraten met het gemeentehuis in dit dorp.
Buurtschappen en gehuchten die al voor de fusie in 1982 deel uitmaakten van de (toenmalige) gemeente Margraten, zijn: Groot Welsden, Klein Welsden, 't Rooth en Termaar.
Margraten heeft in de periode van 16 maart 1925 tot de opheffing op 5 april 1938 een halte gehad aan de tramlijn tussen Maastricht en Gulpen die ter hoogte van Margraten de Rijksweg aanhield. Aan de oostkant van Margraten week de stoomtram naar het zuiden af om langzaam in een gegraven tracé steeds verder te dalen om in het Gulpdal uit te komen. De huidige N598 kruist bij Margraten een diepe gleuf die voor de tramlijn uitgegraven was. De eerstvolgende haltes waren in het westen bij Cadier en Keer (Zwarteweg-Keunestraat) en in het oosten ten noordwesten van Euverem.
Militaire begraafplaats
Margraten geniet internationale bekendheid door de aanwezigheid van de Amerikaanse militaire begraafplaats, officieel genaamd Netherlands American Cemetery and Memorial.
Er liggen 8302 soldaten begraven. Er zijn echter maar 8301 graven omdat er in een graf twee onbekende gesneuvelde Amerikaanse soldaten liggen.
De centraal in het dorp gelegen Sint-Margaritakerk bestaat uit een 14e-eeuwse toren, een nu als zijkapel dienend koor uit de 15e eeuw en een dwars daartussen geplaatst mergelstenen schip met koor uit 1922-1928 naar ontwerp van Alphons Boosten.
Wetenswaardigheden

Wikipedia
De gemeente op het web
Het laatste nieuws
Video-kanalen
Google fotoalbum
GoogleMaps

social media accounts in de gemeente
Social media
 AKTIVITEITEN
vermeldingen zijn per plaats gerangschikt
  social media
@
Gratis uw bedrijfsnaam in de rubrieken!

voorbeeld
Margraten
     
 
EETGELEGENHEDEN
 
 
Margraten
     
 
KUNST & CULTUUR
 
Margraten
     
galeries
OVERNACHTINGEN
 
Margraten
     
 
UITGAAN
   
 
Margraten
     
 
VERHUUR
  
 
Margraten
     
 
WELLNESS - BEAUTYSALONS
                                                         
 
Margraten
     
 
WINKELEN
 
Margraten
     
 
BEDRIJVEN
 
Margraten
     
 
DIVERSEN
 
Margraten
     
 
UITGELICHT

1 Topografie
2 Geschiedenis
3 Bezienswaardigheden
3.1 Historisch kerkgebouw
3.2 Militaire begraafplaats


Rijksmonumenten

Uw logo of banner
zal hieronder niet misstaan

voorbeeld
Zoeken
Mail ons uw suggesties