Welkom in Ubach over Worms
gemeente Landgraaf.

Ubach over Worms is een voormalige gemeente in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg, bestaande uit de kernen Waubach, Rimburg, Groenstraat, Lauradorp en Abdissenbosch. Sinds 1982 vormt de gemeente samen met Nieuwenhagen en Schaesberg de gemeente Landgraaf. Het gemeentehuis lag in Waubach.

In de jaren zeventig kwam er vanuit Maastricht (de uit Nieuwenhagen afkomstige gouverneur Sjeng Kremers) en Den Haag (de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Hans Wiegel) het plan tot een gemeentelijke herindeling in Zuid-Limburg. Vooral in Schaesberg, Ubach-over-Worms en Nieuwenhagen ontstond hevige commotie. Het meeste nog wel in Ubach-over-Worms, waar men vooral voor de eigen zelfstandigheid ging. Toen men in de drie gemeenten inzag dat de eigen zelfstandigheid geen redelijke kans tot slagen had zette men in op een gezamenlijke gemeente van eerst Eijgelshoven, Nieuwenhagen, Schaesberg en Ubach-over-Worms (ENSU) en later Schaesberg, Ubach-over-Worms en Nieuwenhagen (SUN). Omdat fantasienamen in Nederland niet zijn toegestaan, greep men terug op gemeenschappelijk kenmerken van alle drie de gemeenten: de eeuwenoude Landgraaf.
Nadat de Tweede Kamer in februari 1981 Hoensbroek ten faveure van de drie SUN-gemeenten liet vallen, was met ingang van 1 januari 1982 de gemeente Landgraaf een feit.
Qua oppervlakte is de kern Ubach-over-Worms de grootste van de drie kernen. Bij het bevolkingsaantal staat men op plaats 2 met ruim twaalfduizend inwoners.

Wetenswaardigheden

Wikipedia
De gemeente op het web
Het laatste nieuws
Video-kanalen
Google fotoalbum
GoogleMaps

social media accounts in de gemeente
Social media
AKTIVITEITEN
vermeldingen zijn per plaats gerangschikt
  social media
@
Uw bedrijfsnaam in de rubrieken!


voorbeeld
Ubach over Worms
     
 
     
 
EETGELEGENHEDEN
 
 
Ubach over Worms
     
 
KUNST & CULTUUR
 
Ubach over Worms
     
 
OVERNACHTINGEN
 
Ubach over Worms
     
 
UITGAAN
   
 
Ubach over Worms
     
 
VERHUUR
  
 
Ubach over Worms
     
 
WELLNESS - BEAUTYSALONS
                                                         
 
Ubach over Worms
     
 
WINKELEN
 
Ubach over Worms
     
 
BEDRIJVEN
 
Ubach over Worms
     
 
DIVERSEN
 
Ubach over Worms
     
 
Uw logo of banner
zal hieronder niet misstaan


voorbeeldZoeken
Mail ons uw suggesties