Welkom in Veulen
gemeente Venray

Nog tot in de 17e eeuw werd Veulen Voerloe, Vaerloe of Veurlo genoemd. De naam werd voor het eerst vermeld in 1422, als Goert van Voerloe samen met zijn vriend Sibbe Henselmans in Venray de stichting van een convent van Zusters van het Gemene Leven mogelijk maakte, het latere klooster Jerusalem. Veulen zelf werd voor het eerst vermeld in een rekening van de rentmeester van de hertog van Gelre in 1531. Zekere Hendrik Verberckt pachtte in dat jaar "Voerloe ende Voerloeberch". In de schatcedulen van Venray wordt Veulen voor het eerst genoemd in 1638, en wel als "aen 't Vaerloe". In dat jaar stonden er acht boerderijen. Omstreeks 1832 waren dat er negen, en in 1910 dertien. Tijdens de tweede Wereldoorlog vormde Veulen de verblijfplaats voor vele onderduikers waaronder Joden en piloten van neergehaalde Engelse vliegtuigen. Bekend uit die tijd is met name verzetsstrijder Cor van Staveren.

Op de eerste zondag van de zomervakantie van de lagere school kent het dorp een dorpsfeest dat sinds 1984 jaarlijks gehouden wordt. Op de eerste zondag van september vindt de kermis plaats.

Tot voor de Tweede Wereldoorlog behoorde Veulen tot het rectoraat van Leunen. Vanaf 1942 werd in de zaal van G. van Gassel een noodkerk ingericht waarin op zondag de mis gelezen werd. De Veulenaren wensten een echte kerk. In 1946 werd het rectoraat Antonius van Padua opgericht. Pas in 1949 werd begonnen aan de bouw van de kerk. De architect hiervoor was: A.H.J.M Vermeulen uit Eindhoven. Eind 1949 naderde de kerk zijn voltooiing.
In the pickture
Overnachtingen
Eetgelegenheden
Activiteiten
Kinderactiviteiten
't Platteland -kinderboerderij/speeltuin  

Te bezoeken bedrijven

't Platteland
Bedrijven
Vakantiewoningen
't Platteland  
Kunst & Cultuur
.
Winkelen
Boerderijwinkels
't Platteland
 


Verhuur
.
UitgaanPlaatselijke informatie
Voorzieningen / Wetenswaardigheden
Kunst & Cultuur
Verenigingen
Plaatselijke evenementen
Algemeen
wikipedia
Websites eigen inwoners  (niet commercieel)
Facebook accounts
Linked In
Twitter accounts


gratis