Welkom in Winthagen
gemeente Voerendaal

De naam Winthagen is afgeleid van Wennemarus, Wenartzkinderen, Wenartzhagen, Wijnandshagen en tenslotte Windhagen
Winthagen ligt ten zuiden van Voerendaal en ten noordwesten van Ubachsberg.

Winthagen heeft een beschermd dorpsgezicht. Een aantal woningen is/wordt opgeknapt in een stijl die past binnen het beschermd dorpsgezicht. In 2003? heeft de gemeente Voerendaal de bestrating vernieuwd, ook die is nu passend bij het beschermd dorpsgezicht. Zes woningen zijn aangewezen als rijksmonument:

Winthagen 1, Winthagerhof; hoeve met binnenplaats van Kunradersteen, mergel en baksteen; aan de straat twee puntgevels. Woonhuis met segmentboogvensters en rechthoekige vensters in Naamse steen, 18de en 19de eeuw, en resten van oudere venstertjes en van een rondboogingang; gevelsteen uit 1712 in de puntgevel van mergel. Tegenover de hoeve ligt het Bakkes, het oude bakhuis, dat in 2005 is gerestaureerd.
Winthagen 2. Hoeve met open binnenplaats; van Kunradersteen, XIX A.
Winthagen 3. Hoeve met binnenplaats, 18de eeuw; van Kunradersteen met o.a. tweelichtkozijn van mergel.
Winthagen 4. Haakvormige hoeve van Kunradersteen en vakwerk, 19de eeuw.
Winthagen 9. Hoeve met Kunradersteen en aan de binnenplaats ook vakwerk, met taustenen rondboogpoort uit 1721. De poort van monument Winthagen 9 is blijkens de steen boven de poort een monument met een lange geschiedenis.
Winthagen 28. Hoeve van Kunradersteen met vakwerk om binnenplaats. Ankerjaartal 1753 op poortsluitsteen uit 1868.

Het kapelletje
Het kapelletje van Winthagen is gebouwd in 1955 en gewijd aan Maria Sterre der Zee. Zowel het ex- als het interieur zijn van Kunradersteen. Het Mariabeeld is gemaakt door de beeldhouwer Jean Weerts. Eén keer per jaar wordt er het kapelfeest georganiseerd, telkens op de eerste zondag van augustus.
In de buurt staat ook een gietzijzeren wegkruus en een oude waterpomp.

Recreatie: fietsen, wielrennen en wandelen
Winthagen is populair bij wielrenners. Omdat Winthagen in een smal dal ligt dat zich ver in het plateau insnijdt, kent het vier interessante beklimmingen, waaronder de Wachelderberg, de zwaarste van het Winthagens kwartet. Direct na het dorpje Winthagen (rijdend in de richting van Ubachsberg en Colmont) draait de weg links steil omhoog tot 14%. Het steile gedeelte is slechts 200 meter lang. De andere hellingen zijn de Koekoeksweg, de Hooggats en de Geerweg. De Geerweg (direct na het dorpje Winthagen rechtsaf) is de meest regelmatige beklimming en leidt naar het volgende gehucht Colmont. De Koekoeksberg gaat omhoog vanuit het dorpje Winthagen. Het eerste deel van de klim wordt gedeeld met de Hooggats, die op een gegeven moment linksaf slaat. Het serieuze klimwerk vind je op de Koekoeksweg, waar met name het eerste gedeelte het steilst is. Op de Hooggats staat halverwege een kruisbeeld met het toepasselijke opschrift: "Trappegats".
Er lopen diverse wandelroutes door Winthagen; er komen op zondag ook vaak georganiseerde wandeltochten door Winthagen.

In the pickture
Overnachtingen
Eetgelegenheden
Activiteiten
.
Bedrijven
Kunst & Cultuur
.
Winkelen
Verhuur
.
Uitgaan
Plaatselijke informatie
Voorzieningen / Wetenswaardigheden
Kunst & Cultuur
Verenigingen
Plaatselijke evenementen
Algemeen
Wikipedia
Monumenten
Rijksmonumenten



Websites eigen inwoners  (niet commercieel)
Facebook accounts
Linked In
Twitter accounts













gratis