Welkom in Almkerk
gemeente Woudrichem

Almkerk is sinds de reformatie een protestants dorp dat zich bevond op de overgang van het katholieke Brabant naar het protestantse Zuid-Holland. In de rivier de Alm bevond zich een oud sluisje, een zogenaamd verlaat (nu de naam van de sporthal "'t Verlaat"). Vroeger stond in het dorp een molen, waaraan de Molenwijk nog herinnerd. Almkerk is van origine een plattelandswoonkern, maar heeft zich door de jaren heen behoorlijk uitgebreid voor haar eigen begrippen. Het intieme karakter en het open land eromheen geven het dorp zowel in zomer als winter een pittoreske sfeer.

Bezienswaardigheden
De Zandwijkse Molen, een poldermolen uit1699 van het type wipmolen
De Oude Doornse molen, een poldermolen uit ongeveer 1700, een achtkante molen van het type grondzeiler
Tal van fraaie oude boerderijen, een aantal daarvan van het Altenase dwarsdeeltype, onder meer aan de Provinciale Weg Noord en de Provinciale Weg Zuid.
De Gereformeerde kerk Almkerk [1] aan de Voorstraat 16. Het gebouw stamt origineel uit 1874, maar werd ingrijpend verbouwd en in 1955 heropend. Het is een bakstenen gebouw met zadeldak en dakruiter. Het orgel stamt uit 1956 en werd gebouwd door de firma Fonteyn & Gaal.
De Hervormde kerk Almkerk [2] aan Kerkstraat 14, gebouwd in 1950 op de plaats van de door oorlogshandelingen in 1944 verwoestte middeleeuwse kerk. Het is een bakstenen zaalkerk met dakruiter en het bezit een orgel dat in 1877 gebouwd is door de gebroeders Adema. De kerk bezit enkele gebrandschilderde ramen en wapenborden. In het bijgebouw, de Almzaal, bevindt zich een orgel dat afkomstig is uit de Oudgereformeerde kerk te Kinderdijk en dat stamt uit 1961. Het werd geplaatst in 1991.
De kerk van de Gereformeerde Kerken in Nederland (vrijgemaakt) bevindt zich aan de Woudrichemse weg. Het is niet veel meer dan een houten bedrijfsgebouw dat in 1983 als kerk in gebruik werd genomen.
gratis
AKTIVITEITEN
Naam
Activiteiten
@
 
EETGELEGENHEDEN
Naam
Eetgelegenheden
@
 
KUNST & CULTUUR
Naam
Kunst & Cultuur
@
  
OVERNACHTINGEN
Naam
Overnachtingen
@
  
UITGAAN
Naam
Uitgaan
@
  
VERHUUR
Naam
Verhuur
@
  
WINKELEN
Naam
Winkelen
@
  
BEDRIJVEN
Naam
Bedrijven
@
  
PLAATSELIJKE LINKS
Naam
Bedrijven
@
 
  
    Hebt u niet gevonden wat u zocht?   
Probeer het eens via de site search.
Mail ons uw zoekopdracht
zodat we het alsnog kunnen plaatsen