Welkom in Uitwijk
gemeente Woudrichem

Uitwijk is een dorp in de gemeente Woudrichem in de provincie Noord-Brabant. Het is gelegen in het Land van Heusden en Altena. De dichtbijzijnste dorpen zijn Waardhuizen en Rijswijk.

Beroemd in de omgeving is het bordje 'Uittik uit' (Uitwijk Uit) in het centrum van Uitwijk. Het bordje wijst naar de uitwegen van Uitwijk. Ondanks de kleine afmetingen van het dorp wisten bezoekers namelijk nog te verdwalen.
Het dorp bestaat uit een oude kern en een aanliggend "nieuwbouw" gedeelte. In de oude kern zijn de oude invloeden nog zichtbaar. De oude ambachten als de kapper, de smid (Smitstraat) en de pomp hebben allemaal hun status gekend.
Uit de oorlog resteert nog de kreet 'Am ende steht den deutsche zieg', nog vaag te lezen op een oude woning, nabij de rivier 'de Alm'. Uitwijk lag in de oorlog in een verdedigingslinie. Dit is nog te zien aan de betonnen bunkerhuisjes, die in de wijde omgeving in het landschap staan.
'De Alm', een nu brede sloot aan de rand van het dorp, heeft vroeger de status van een volwaardige rivier gekend. Als afsplitsing van de Maas liep deze rivier via Oudendijk naar de Maas/Merwede. Hoewel Waardhuizen op nog geen kilometer afstand ligt van Uitwijk, voer in vroeger tijden zelfs een veerpont tussen de beide dorpen.

         (gratis op deze pagina)
In the pickture
Overnachtingen
Eetgelegenheden
Activiteiten
.
Bedrijven
Kunst & Cultuur
.
Winkelen
Verhuur
.
Uitgaan