Dirkshorn: molenromp
Welkom in Dirkshorn
Gemeente Schagen

Dirkshorn is als een kleine woongemeenschap ontstaan. Het maakt van oudsher al uit van het gebied dat uiteindelijk de benaming Haringkarspel met zich meekreeg. De plaatsnaam betekent: de hoek (horn) van ene Dirk. Deze Dirk zou mogelijk Dirk I (939-988) kunnen zijn. Deze graaf verkreeg diverse landerijen die in het bezit waren geweest van Graaf Gerolf samen met de kerk van Egmond. Het plaatsje groeit echt tot een dorp uit nadat Harenkarspel een heerlijkheid werd waarvan Dirkshorn deel uitmaakte. Oude spellingen voor de plaats plaats zijn Dirxhorn, Dierickshorn en Dirckshorn

Rondom Dirkshorn waren veel meertjes gelegen. De meeste van deze meertjes zijn uiteindelijk drooggelegd. Zo werden de Schagerwaard is drooggelegd in 1621, De Voorpolder en de Koetenmeer (Koetenburgpolder) in 1631 en het Woudmeer in 1635.
De eerste Gereformeerde kerk stond op het oosteinde van het dorp en is van 1659 met een klok uit 1608. Dit kerkje brandde af in 1868 en stond op de plaats waar nu het oude raadhuis staat uit 1870. De tweede kerk nu achter het raadhuis is van 1868. Het orgel is ook uit die tijd met een preekstoel uit 1660 van de eerste kerk. De tekstborden uit 1663 zijn van schoolmeester en fijnschilder Gerrit Sydwindt uit Warmenhuizen. De predikant woonde eerst in Kerkbuurt maar later in Dirkshorn. De Nieuw Afgescheide Hervormde kerk op het westeinde van het dorp is uit 1920. De katholieken van Dirkshorn liepen via een voetpad (het Postepad) door de landerijen naar Kerkbuurt waar hun kerk stond. Een watermolen stond op de grens Dirkshorn-Stroet.
Ook zijn er een aantal oude boerderijen. Op het bedrijventerrein van Dirkshorn zijn een ambachtelijke koffiebranderij en een galerie gevestigd.
Wetenswaardigheden

GEMEENTE
SCHAGEN


Wikipedia
De plaats op het web
Het laatste nieuws
Video-kanalen
Google fotoalbum
GoogleMaps

Uw vermelding op deze pagina is gratis. ..................Aanmelden via de button >
 
AKTIVITEITEN
vermeldingen zijn per plaats gerangschikt
  social media
@
Dirkshorn
     
Sport- Golfen
EETGELEGENHEDEN
 
 
Dirkshorn
     
 
KUNST & CULTUUR
 
Dirkshorn
     
 
OVERNACHTINGEN
 
Dirkshorn
     
 
UITGAAN
   
 
Dirkshorn
     
 
VERHUUR
  
 
Dirkshorn
     
 
WELLNESS - BEAUTYSALONS
 
Dirkshorn
     
 
WINKELEN
 
Dirkshorn
     
 
REISORGANISATIES
 
Dirkshorn
     
 
BEDRIJVEN
 
Dirkshorn
     
koop- en huurhuizen

Zoek op provincie- gemeente- plaats- bedrijfs- of objectnaam  
Zoeken
Mail ons uw suggesties