NH Kerk in Eenigenburg.
Welkom in Eenigenburg
Gemeente Schagen

In 1289 werd het dorp vermeld als Eini(g)hborch, in 1323 als Enigheburch, in 1478 als Enichburch en in 1600 als Eenighenburch. De naam is echter veel ouder. In het oud-Fries is het Eeninge, van Ee = water en Nige = vlakbij. Vlak bij de pas in 1597 ingepolderde Zijpe dus.

Floris V van Holland (1254-1296) liet na zijn overwinning op de West-Friezen vanaf 1282 het kasteel Huis te Nuwendoren bouwen, dat vanaf 1367 uit de archieven is verdwenen. De overwinning op de West-Friezen wordt nog elk jaar in de zomer gevierd tijdens een middeleeuws festival. Er bestaat een onlosmakende verband tussen de naam van het kasteel en het land "Nyewendoren" (Nieuwe Deuren) dat in dit gebied lag. Van het kasteel is nog een ruïne overgebleven, waarvan de revitalisering in 2011 is afgerond.

De huidige kerk stamt uit 1792 en is gebouwd op een terp uit die waarschijnlijk in de 14e eeuw is aangelegd, of mogelijk een restant is van een grotere afgegraven terp. Er is een klok uit 1505, een preekstoel uit 1698 en een uniek orgel gebouwd door Schölgens uit 1876. Rond 1400 heeft de voorganger St. Salvador in een eerdere kerk gestaan. Het kerkje is in 1992 gerestaureerd, het orgel in 1994.

Tot eind 19e eeuw omvatte Eenigenburg ook de buurtschap Surmerhuizen, deze werd altijd tot het dorp Eenigenburg zelf gerekend, maar vormde een eigen buurtje binnen het gebied dat Eenigenburg werd genoemd. Uiteindelijk verdween het als eigen buurtje en is alleen nog de straat die vernoemd is naar de buurtschap over alsook een museum die deze naam draagt.
Wetenswaardigheden

GEMEENTE

SCHAGEN


Wikipedia
De plaats op het web
Het laatste nieuws
Video-kanalen
Google fotoalbum
GoogleMapsUw vermelding op deze pagina is gratis. ..................Aanmelden via de button >
 
AKTIVITEITEN
vermeldingen zijn per plaats gerangschikt
  social media
@
Eenigenbrug
     
 
EETGELEGENHEDEN
 
 
Eenigenbrug
     
 
KUNST & CULTUUR
 
Eenigenbrug
     
 
OVERNACHTINGEN
 
Eenigenbrug
     
 
UITGAAN
   
 
Eenigenbrug
     
 
VERHUUR
  
 
Eenigenbrug
     
 
WELLNESS - BEAUTYSALONS
 
Eenigenbrug
     
 
WINKELEN
 
Eenigenbrug
     
 
REISORGANISATIES
 
Eenigenbrug
     
 
BEDRIJVEN
 
Eenigenbrug
     
huisvesting

Zoek op provincie- gemeente- plaats- bedrijfs- of objectnaam  
Zoeken
Mail ons uw suggesties