Welkom in Grosthuizen
Gemeente Koggenland

Grosthuizen is een lintdorp dat tussen Avenhorn en Scharwoude is gelegen, ten zuidwesten de stad Hoorn. Bij Avenhorn wordt de verbinding tussen de twee dorpen Kathoek genoemd, een buurtschap die tegenwoordig wordt doorkruist door de provinciale weg N247. Het oostelijk deel valt formeel onder Grosthuizen. Bij de grens met de buurtschap en het eigenlijke dorp loopt de Slimdijk die naar het zuidelijk van Grosthuizen gelegen Oudendijk loopt.
Grosthuizen was tot 13 april 1854 een zelfstandige gemeente. Na de opheffing van de gemeente behoorde Grosthuizen tot de gemeente Avenhorn, die zelf in 1979 opging in de gemeente Wester-Koggenland. En sinds 1 januari 2007 is de gemeente Wester-Koggeland gefuseerd tot de gemeente Koggenland.
Het dorp heette vroeger Groot-Oosthuizen; het huidige Oosthuizen heette toen Lutje-Oosthuizen of Luttick-Oosthuizen ('Klein Oosthuizen'). Rond 1200 wordt de plaats gemeld als Asthusa Major, waarbij 'major' Latijn is voor 'groot' en Asthusa een gelatiniseerde vorm van 'Oosthuizen'. In 1388 komt de plaats als Groot-Oesthuzen voor en in 1745 ziet men voor het eerst de samentrekking Grosthuyzen.
Langs het noordelijke deel van het dorp loopt het water Grosthuizergouw, deze loopt over de hele lengte van het dorp en sluit met vertakking aan op de trekvaart Alkmaar-Hoorn.
Wetenswaardigheden

GEMEENTE
KOGGENLAND


Wikipedia
De plaats op het web
Het laatste nieuws
Video-kanalen
Google fotoalbum
GoogleMaps
Uw vermelding op deze pagina is gratis. ..................Aanmelden via de button >
 
AKTIVITEITEN
vermeldingen zijn per plaats gerangschikt
  social media
@
Grosthuizen
     
 
EETGELEGENHEDEN
 
 
Grosthuizen
     
 
KUNST & CULTUUR
 
Grosthuizen
     
 
OVERNACHTINGEN
 
Grosthuizen
     
 
UITGAAN
   
 
Grosthuizen
     
 
VERHUUR
  
 
Grosthuizen
     
 
WELLNESS - BEAUTYSALONS
 
Grosthuizen
     
 
WINKELEN
 
Grosthuizen
     
 
REISORGANISATIES
 
Grosthuizen
     
 
BEDRIJVEN
 
Grosthuizen
     
huisvesting

Zoek op provincie- gemeente- plaats- bedrijfs- of objectnaam  
Zoeken
Mail ons uw suggesties

.