Witte kerkje in Holysloot
Welkom in Holysloot
Gemeente Amsterdam

Holysloot is een klein dorpje in Landelijk Noord, het dunbevolkte landelijke deel in het noorden van de gemeente Amsterdam

Het dorp heeft de status van beschermd dorpsgezicht. Tussen 1818 en 1921 maakte het deel uit van de gemeente Ransdorp, die per 1 januari 1921 opging in de gemeente Amsterdam.
De ligging is enigszins geïsoleerd. In het noorden ligt het dorp aan de Holysloter Die, waar 's zomers een veerpont vaart voor fietsers en voetgangers, die via een kerkpad de weg naar Broek in Waterland en Zuiderwoude kunnen bereiken.Verder bestaat het dorp eigenlijk maar uit een straat de Dorpsstraat Holysloot welke links en rechts van de Bloemendalergouw doodloopt. Voor automobilisten is het dorp dan ook via slechts één weg, de Bloemendalergouw, te bereiken. Dit geldt ook voor buslijn 30 welke elk uur het dorpje met Ransdorp, Durgerdam en Schellingwoude met het Buikslotermeerplein verbindt. In de avonduren en het weekeinde wordt als belbus gereden.
De kerk van Holysloot is in gebruik bij de PKN-gemeente Ransdorp/Holysloot.
De naam Holysloot betekent zoiets als 'laaggelegen gebied aan een sloot' - een omschrijving die typerend is voor vrijwel geheel Waterland. De eerste bekende vermelding van Holysloot dateert uit de dertiende eeuw, toen graaf Floris V enkele privileges verleende aan "die van Ransdorp en Hoolesloot".
Pal ten oosten van het dorp zijn nog de sporen te zien van het nooit gereed gekomen Goudriaankanaal.
Holysloot was inspiratiebron voor de korte film 'Volgend jaar in Holysloot' van cineast Emiel van Moerkerken. Het dorp is begin- en eindpunt van de film. Van Moerkerken won met deze film een Gouden Kalf in 1983.
Wetenswaardigheden

GEMEENTE AMSTERDAM


Wikipedia
De plaats op het web
Het laatste nieuws
Video-kanalen
Google fotoalbum
GoogleMaps
|Uw vermelding op deze pagina is gratis. ..................Aanmelden via de button
 
AKTIVITEITEN
vermeldingen zijn per plaats gerangschikt
  social media
@
Holysloot
     
 
EETGELEGENHEDEN
 
 
Holysloot
     
 
KUNST & CULTUUR
 
Holysloot
     
 
OVERNACHTINGEN
 
Holysloot
     
 
UITGAAN
   
 
Holysloot
     
 
VERHUUR
  
 
Holysloot
     
 
WELLNESS - BEAUTYSALONS
 
Holysloot
     
 
WINKELEN
 
Holysloot
     
 
REISORGANISATIES
 
Holysloot
     
 
BEDRIJVEN
 
Holysloot
     
makelaardijen

Zoeken
Mail ons uw suggesties