Welkom in Hoogwoud
Gemeente Opmeer

Hoogwoud kreeg in 1414 stadsrechten, maar is in feite altijd een dorp geweest.
De plaatsnaam komt in 1289 voor als Hoechhoutswouder en in 1396 als Hogherswoude. Lang werd gedacht dat de plaatsnaam ter onderscheiding was van een toen nabijgelegen Nederwoude. De oudste naam duidt daar echter niet op. Deze zou veel eerder betekenen dat de plaats gesitueerd was op een ietwat hoger gelegen woudgebied. Dit woud was moeraswoud en ondanks ontginning waren er nog veel hout, bomen of bosgedeeltes aanwezig.
Hoogwoud is bekend van het feit dat vlak bij deze plaats, waarschijnlijk in het Berkmeer, Willem II van Holland in 1256 sneuvelde in een slag tegen de Westfriezen. In het gemeentewapen van de gemeente Opmeer, waartoe Hoogwoud behoort, is dat feit symbolisch weergegeven. Willem II werd na te zijn omgekomen 'begraven' achter de haardplaat van een boerderij in Hoogwoud. Zijn zoon, Floris V deed diverse pogingen om zijn vader terug te vinden en in eigen gebied te begraven. Dat lukte met een slag in 1282, waarbij Hoogwoud werd geplunderd en de bevolking voor een groot deel uitgemoord door de Hollanders. In 1429 werd Eduard van Holland aangesteld als heer van Hoogwoud en Aardswoud, onder zijn beheer kreeg de stads haar stadsrechten weer terug nadat deze in 1429 waren ingetrokken.
Aanwezige monumenten zijn onder meer het 18e eeuwse raadhuis en de 17e eeuwse kerk met een doopvont uit de 15e eeuw. Verder heeft Hoogwoud een tramstation uit 1910 en in de middeleeuwen had Hoogwoud ook een kasteel. Even buiten het dorp staat de poldermolen De Vier Winden. Aan de westkant van het dorp staat de korenmolen De Lastdrager.
Wetenswaardigheden

GEMEENTE
OPMEER


Wikipedia
De plaats op het web
Het laatste nieuws
Video-kanalen
Google fotoalbum
GoogleMaps


Uw vermelding op deze pagina is gratis. ..................Aanmelden via de button >
 
AKTIVITEITEN
vermeldingen zijn per plaats gerangschikt
  social media
@
Hoogwoud
     
 
EETGELEGENHEDEN
 
 
Hoogwoud
     
 
KUNST & CULTUUR
 
Hoogwoud
     
 
OVERNACHTINGEN
 
Hoogwoud
     
bijzondere overnachtingen
UITGAAN
   
 
Hoogwoud
     
 
VERHUUR
  
 
Hoogwoud
     
 
WELLNESS - BEAUTYSALONS
 
Hoogwoud
     
 
WINKELEN
 
Hoogwoud
     
 
REISORGANISATIES
 
Hoogwoud
     
 
BEDRIJVEN
 
Hoogwoud
     
makelaardij

Zoek op provincie- gemeente- plaats- bedrijfs- of objectnaam  
Zoeken
Mail ons uw suggesties

.