Welkom in Lambertschaag
Gemeente Medemblik

Het Groene Kerkje

De huidige kerk van het dorp is rond 1490/1500 gebouwd, maar er is al spraken van een kerk in 1395, in de kerklijsten van het Bisdom Utrecht. De kerk valt op door de kleur van de toren, die groen is. De kerk heeft dan ook de naam Het Groene Kerkje. Het uurwerk van de toren dateert van 1588, toen het geïnstalleerd was. Verder is bekend dat de luidklok is gegoten in 1495.

De kerk is niet meer in gebruik als echte kerk. Het was tot 1968 in gebruik als Nederlands-hervormde kerk, de kerk was toegewijd aan de heilige H. Lambertus. Daarna stond de kerk een tijd leeg. De bewoners van het dorp begonnen met een initiatief om de kerk te redden van verval. Uiteindelijk werd in 1974 Stichting Het Groene Kerkje opgericht, die een ingrijpende restauratie van de kerk realiseerde. In 1982 werd de kerk heropend, sindsdien vinden er diverse activiteiten plaats zoals exposities, schrijversavonden, en koffieconcerten, waarvan het ook bekend is geworden. Ook wordt gebruikt als vergaderruimte voor verenigingen en kleine bedrijven.
Met Lambertschaag deelt Abbekerk ook een oud stationsgebouwtje aan de lijn Hoorn- Medemblik. Deze was in gebruik genomen op 3 november 1887 maar op 5 januari 1941 werd deze gesloten. Het gebouw is een laag langwerpig gebouw en is, net als de kerktoren, groen gekleurd.
Voordat de huidige polder Wieringermeer ontstond lag Lambertschaag aan de Zuiderzee. Bij de plaats stonden ook drie poldermolens, die via boezem en uitwateringsluis op de zee uitmaalden. Deze molens verdwenen met de komst van de polder.
De huidige bewoning van Lambertschaag is combinatie van huizen en agrarische bewoning, waaronder diverse stolpboerderijen.
Wetenswaardigheden

GEMEENTE
MEDEMBLIK


Wikipedia
De plaats op het web
Het laatste nieuws
Video-kanalen
Google fotoalbum
GoogleMaps
Uw vermelding op deze pagina is gratis. ..................Aanmelden via de button >
 
AKTIVITEITEN
vermeldingen zijn per plaats gerangschikt
  social media
@
Lambertschaag
     
 
EETGELEGENHEDEN
 
 
Lambertschaag
     
 
KUNST & CULTUUR
 
Lambertschaag
     
 
OVERNACHTINGEN
 
Lambertschaag
     
 
UITGAAN
   
 
Lambertschaag
     
 
VERHUUR
  
 
Lambertschaag
     
 
WELLNESS - BEAUTYSALONS
 
Lambertschaag
     
 
WINKELEN
 
Lambertschaag
     
 
REISORGANISATIES
 
Lambertschaag
     
 
BEDRIJVEN
 
Lambertschaag
     
makelaardij

Zoek op provincie- gemeente- plaats- bedrijfs- of objectnaam  
Zoeken
Mail ons uw suggesties

.