De kerk Bessie in het dorp Nibbixwoud.
Welkom in Nibbixwoud
Gemeente Medemblik

Nibbixwoud was van oorsprong Nije Bokswoude, in 1396 geschreven als Nyeboxwoude. De naam is ter onderscheiding van Bokswoude, het tegenwoordige Hauwert. Die plaats werd daarna Ald Bokswoude genoemd. Op de landkaart van Hollands Noorderkwartier in 1300 worden twee plaatsen genoemd, Oudeboxwout en Nuweboxwout. In de loop der tijd verbasterde de naam tot het huidige Nibbixwoud. In 1636 komt de naam Nibbikswout voor. De plaatsnaam zou verwijzen naar een bos met venijnbomen, Taxus, en zou dan betekenen: Nieuwe plaats bij het venijnbomenbos. Mogelijk was er sprake van een buxusbos. Zo zou de spelling bix met een X en niet KS, verklaard kunnen worden.
In de kernen van Nibbixwoud, Wognum en Zwaagdijk-West zijn restanten gevonden van agrarische nederzettingen uit de periode 1500 tot 600 voor Christus. Door de stijging van de zeespiegel werd de regio tot 800 onbewoonbaar. Toen vestigden de eerste bewoners zich op een zandrug, de huidige Raadhuisstraat in Wognum. De omgeving kenmerkt zich door polderland
Zowel bij Wognum en als Nibbixwoud vindt men nog steeds duizenden fruitbomen. Ook vindt men in Nibbixwoud een voor Nederland bijzonder soort landbouw: één van de allernoordelijkste wijngaarden is bij het dorp te vinden.
De katholieke Sint-Cunerakerk in Nibbixwoud dateert uit 1878 en werd in neogotische stijl ontworpen door architect Adrianus Bleijs.
Wetenswaardigheden

GEMEENTE

MEDEMBLIK


Wikipedia
De plaats op het web
Het laatste nieuws
Video-kanalen
Google fotoalbum
GoogleMaps
Uw vermelding op deze pagina is gratis. ..................Aanmelden via de button >
 
AKTIVITEITEN
vermeldingen zijn per plaats gerangschikt
  social media
@
Nibbixwoud
     
 
EETGELEGENHEDEN
 
 
Nibbixwoud
     
 
KUNST & CULTUUR
 
Nibbixwoud
     
 
OVERNACHTINGEN
 
Nibbixwoud
     
 
UITGAAN
   
 
Nibbixwoud
     
 
VERHUUR
  
 
Nibbixwoud
     
 
WELLNESS - BEAUTYSALONS
 
Nibbixwoud
     
 
WINKELEN
 
Nibbixwoud
     
 
REISORGANISATIES
 
Nibbixwoud
     
 
BEDRIJVEN
 
Nibbixwoud
     
makelaardij

Zoek op provincie- gemeente- plaats- bedrijfs- of objectnaam  
Zoeken
Mail ons uw suggesties

UW BEDRIJF OPTIMAAL IN BEELD
hier kunt u zich.