Welkom in Bunschoten
Gemeente Bunschoten

In 1983 werd het feest ‘Bunschoten-600 jaar Stad' gevierd. Sinds die tijd gaat men ervan uit dat Bunschoten in 1383 werd gesticht. Dat is onjuist want Bunschoten bestond in 1383 al. In die tijd had het zelfs al stadsrechten. Feit is alleen dat de oudst bekende stadsbrief uit 1383 dateert.
Bunschoten is op z'n minst een eeuw ouder. Al in het jaar 1294 was er sprake van een nederzetting dfie met de naam
Hegeschoten werd aangeduid. Nauwelijks een halve eeuw later was het plaatsje belangrijk genoeg om stadsrechten te krijgen.


De belangrijkste reden voor de stadwording van Bunschoten was de strategische ligging tussen de gewesten Holland en Gelre en de ligging aan de in die tijd strategisch belangrijke rivier de Eem. Toch duurde deze situatie maar kort. Bunschoten was niet trouw aan de bisschop van Utrecht. Als represaillemaatregel verwoestte de bisschop de jonge stad. Dat betekende voor Bunschoten een streep door een rooskleurige toekomst. Met het oog op die toekomst was voor beide zijden van de Dorpsstraat een uitbreidingsplan in voorbereiding. Het stratenpatroon (de burgwalletjes) was daarvoor al aangelegd. Door de verwoesting bleef dit uitbreidingspla nonbebouwd.
                        (gratis )
AKTIVITEITEN
Naam
Activiteiten
@
 
EETGELEGENHEDEN
Naam
Eetgelegenheden
@
 
KUNST & CULTUUR
Naam
Kunst & Cultuur
@
 
OVERNACHTINGEN
Naam
Overnachtingen
@
 
UITGAAN
Naam
Uitgaan
@
 
VERHUUR
Naam
Verhuur
@
 
WINKELEN
Naam
Winkelen
@
 
BEDRIJVEN
Naam
Bedrijven
@
 
LOKALE LINKS
Naam
Bedrijven
@
 
 
    Hebt u niet gevonden wat u zocht?   
Probeer het eens via de site search.
Mail ons uw zoekopdracht
zodat we het alsnog kunnen plaatsen