Molen Windlust in Achthuizen
Welkom in Achthuizen
Gemeente Goeree-Overflakkee

Achthuizen is een klein dorp in de gemeente Goeree-Overflakkee, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp heeft 900 inwoners (2004).
In oude archieven wordt Achthuizen soms genoemd als gehucht nabij Ooltgensplaat. De naam Achthuizen zou afkomstig zijn van een gebouw dat in het dorp stond en uit acht huizen bestond, bedoeld voor landarbeiders uit Noord-Brabant. Veel van die Brabantse seizoenarbeiders bleven op deze plek wonen. Dit verklaart waarom het dorp grotendeels katholiek was en nog steeds is.
Sinds 2013 hoort het dorp bij de gemeente Goeree-Overflakkee. Tot 1966, toen het onderdeel werd van de gemeente Oostflakkee, had Achthuizen een bijzondere positie omdat het twee burgemeesters had. Het dorp werd doorsneden door een dijk. De ene kant van de dijk hoorde bij Ooltgensplaat en de andere kant bij Den Bommel. Het dorp heeft daardoor ook nooit een eigen wapen gehad. Achthuizen is een typisch plattelandsdorpje, waar iedereen elkaar nog kent. Het bijzondere is dat het dorp vanuit de lucht gezien de vorm van een acht heeft.
De rooms-katholieke kerk, Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming, neemt een prominente plaats in binnen de kleine kern. De kerk is gebouwd in 1846 omdat de dichtstbijzijnde katholieke kerk in Oude-Tonge stond. Dat was toch zo een anderhalf tot twee uur lopen. In 1865 kwam ook het nonnenklooster der Fransiscanessen erbij. De zusters gaven katholiek onderwijs. Bij de evacuatie in 1944 zijn alle zusters vertrokken en niet meer teruggekeerd. Het klooster doet nu dienst als woonhuis. Ten oosten van de kerk ligt de begraafplaats. Aan de westzijde is de oorspronkelijke pastoorswoning aan de kerk gebouwd.
Wetenswaardigheden


Wikipedia
Plaatselijke links
Het laatste nieuws
Video-kanalen
Google fotoalbum
GoogleMapsAKTIVITEITEN
vermeldingen zijn per plaats gerangschikt
  social media
@
ACHTHUIZEN
     
 
EETGELEGENHEDEN
 
 
ACHTHUIZEN
     
 
KUNST & CULTUUR
 
ACHTHUIZEN
     
 
OVERNACHTINGEN
 
ACHTHUIZEN
     
 
UITGAAN
   
 
ACHTHUIZEN
     
 
VERHUUR
  
 
ACHTHUIZEN
     
 
WELLNESS - BEAUTYSALONS
 
ACHTHUIZEN
     
 
WINKELEN
 
ACHTHUIZEN
     
 
REISORGANISATIES
 
ACHTHUIZEN
     
 
BEDRIJVEN
 
ACHTHUIZEN
     
 

Zoeken
Mail ons uw suggesties