Oude gemeentehuis in Ooltgensplaat
                                    

Welkom in Ooltgensplaat
Gemeente Goeree-Overflakkee

Ooltgensplaat is een zogenaamd kerkringdorp, met aan de ene kant een haven en het havenkanaal naar het Volkerak en aan de andere kant een kerk uit 1847 in de zogenoemde waterstaatstijl. Deze kerk is gebouwd op de fundamenten van twee voorgaande kerken. Tot 1647 maakten ook de inwoners van Den Bommel gebruik van deze kerk. In Ooltgensplaat bevindt zich het Oude Raadhuis.

Het Oude Raadhuis, met uitzicht op de haven van Ooltgensplaat, is het oudste pand in zijn soort van Goeree-Overflakkee. Het stamt uit 1616 en is gebouwd naar het ontwerp van de bekende 17 eeuwse Vlaamse bouwmeester Melchior van Harbach. Francois van Aerssen, destijds de ambachtsheer van Sint Adolfsland waartoe Ooltgensplaat behoorde, gaf toestemming voor de bouw. Het gebouw heeft door de eeuwen heen vele rampen, waaronder een aantal overstromingen, overleefd. Sinds augustus 2005 is het voormalige Raadhuis weer in gebruik als trouwlocatie. Tevens bevindt zich bij Ooltensplaat het Fort Prins Frederik, een groot fort uit de zestiende eeuw dat samen met de vesting Willemstad de doorgang in het Volkerak en het Hellegat bewaakte. Tegenwoordig wordt het fort voornamelijk gebruikt voor recreatieve doeleinden. Ooltgensplaat kernmerkt zich door landbouw en recreatie.

Hoogtepunt van het jaar is de jaarlijkse omloop, een lokaal evenement dat begint en eindigt in Ooltgensplaat. De omloop van Goeree Overflakkee is een wandeltocht van 110 kilometer.
WETENSWAARDIGHEDEN

Wikipedia

Monumenten
Rijksmonumenten
gratis
AKTIVITEITEN
Naam
Activiteiten
@
 
EETGELEGENHEDEN
Naam
Eetgelegenheden
@
 
KUNST & CULTUUR
Naam
Kunst & Cultuur
@
 
OVERNACHTINGEN
Naam
Overnachtingen
@
 
UITGAAN
Naam
Uitgaan
@
 
VERHUUR
Naam
Verhuur
@
 
WINKELEN
Naam
Winkelen
@
 
BEDRIJVEN
Naam
Bedrijven
@
 
LOKALE LINKS
Naam
Bedrijven
@
 
 
    Hebt u niet gevonden wat u zocht?   
Probeer het eens via de site search.
Mail ons uw zoekopdracht
zodat we het alsnog kunnen plaatsen